Biologische zeesla

Fish and More koopt dit product rechtstreeks bij de bron in.  De algen komen allemaal uit het Bloscon- gebied tussen Roscoff en Aber Wrach in Bretagne, Frankrijk. De fabriek is gesitueerd dichtbij de kust. Zodat ze gebruik kunnen maken van water uit de zee. De producten worden gecontroleerd en vrij van zware metalen of radioactieve elementen. Ze verwerken het zeewier op traditionele manier. Het zeewier wordt gewassen met zeewater en opgeslagen in zeezout tussen 3 en 8 graden. Het zeewier wordt met de hand geplukt. Daarna wordt het verder verwerkt. 

Zeesla. Ook al lijkt het er wel op, zeesla is geen familie van de gewone sla. Zoals de naam al zegt groeit het in de zee. En het is dus een wier, geen plant.

Ulva is Latijn voor ‘moeras plant’, wat verwijst naar dit nederige, felgroene zeewier. De zeer dunne, brede, platte bladeren zijn teer, golvend en transparant. Ze lijken op slabladeren en groeien tot 50 cm lang in verschillende vergelijkbare vormen. Bijna cirkelvormig of ovaal, of lang en dun met gehavende randen en geperforeerde gaten. Zeesla lijkt op en voelt als vetvrij papier, met een zijdezachte textuur. De meeste soorten zijn maar een of twee cellen dik. Het groeit op een ondergrond waar het zich aan vastklampt met het “houvast”. Die ondergrond kan bestaan uit stenen,maar zeesla kan ook op schelpdieren groeien!

Kernwaarden van dit product:

Zijn extreem dunne bladeren kunnen erg groot worden. Zeesla bevat relatief veel eiwit, ijzer, calcium, mangaan, kalium, kiezelzuur en de vitaminen A, B en C. Het wordt wel gebruikt als kruidenremedie (virus, jicht, darmwormen). kompres (neusbloedingen, migraine, wonden), hydrotherapie (huidconditie) en als dier- en aquariumvoedsel.

De smaak is fris en sterk, lijkt op zuring. Gemengd met Dulse noemt men het “zeepeterselie”.

Zeesla is lekker in de volgende gerechten: vers als puree, bijvoorbeeld met olijfolie, of gekookt in soepen, met rijst, groenten, vis, salades of risotto. Eet het vers met citroensap of in een groene salade. Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades. Voeg het toe aan vlees, vis, oesters en groenten. Of pak er vis mee in. Frituur het, of hak het fijn voor in een salade. Kook het samen met spinazie of fijngesneden kool. Eet het als snack, zoals nori of drink het als hete thee. Of sauteer zeesla in olijfolie en blus dit af met shoyu en gembersiroop. Gedroogd, in vlokken, kan het over patat gestrooid worden als extra smaakmaker.

Informatie over allergieën

  • Vegetarisch
  • Veganistisch

Ingrediënten

Zeewier

Land van oorsprong

Frankrijk

Beschrijving

Voor gebruik ontzouten in ruim water

Keurmerk

 

Voedingswaarde 100 gram

Energie

27,9 kcal (119 kJ)

Vet

0,28 gram

Koolhydraten

1,9 gram

Voedingsvezel

0 gram

Eiwit

2,2 gram

Zout

0,274 gram

Ons hele assortiment