HEERLIJKE RECEPTEN

VAN FISH AND MORE

RECEPTEN AND MORE

 





ZALMTARTAAR

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gram verse biologische zalm, in blokjes
  • 1 kleine sjalot, fijn gesnipperd
  • paar takjes peterselie, fijngehakt
  • handje fijngehakte bieslook
  • 2 kleine augurkjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 plakken gerookte biologische zalm
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 theelepels mierikswortel crème
  • 1 eetlepel rode peperkorrels

Bereiding

  • Meng de blokjes zalm, sjalot, kruiden, augurk, kappertjes, 2 eetlepels citroensap en mayonaise in een kom.
  • Leg een ring op elk bord en vorm taartjes van het zalmmengsel.
  • Halveer de plakken gerookte zalm en maak daarvan een rozet op de tartaartjes.
  • Roer de citroenrasp, crème fraîche en mierikswortel door elkaar en breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Schep de saus om de zalmtartaar en garneer met peperkorrels en bieslook.



VOLKOREN PASTA MET GEROOKTE ZALM

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gram volkoren pasta
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram zwarte olijvenringen
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • olijfolie om in te bakken
  • 1/2 bosje basilicum
  • 200 gram gerookte zalm

Bereiding

  • Kook de pasta (bijvoorbeeld spaghetti) volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en pel en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de rode peper in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper fijn.
  • Halveer de cherrytomaatjes.
  • Verhit olie in een pan en fruit de ui, knoflook en rode peper. Voeg de olijvenringen en cherrytomaatjes toe en bak circa 3 minuten
  • Voeg de gekookte pasta toe en breng op smaak met een beetje peper en zout.
  • Pluk de blaadjes basilicum en snijd in reepjes.
  • Verdeel de pasta over de borden. Verdeel de gerookte zalm over de pasta en garneer met de basilicum.
  • Serveer er een eenvoudige salade van rucola bij. Smakelijk!


AVOCADOMOUSSE MET GEROOKTE ZALM

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 rijpe avocado’s
  • 125 ml zure room
  • 1 verpakking gerookte biologische zalm
  • 1 citroen
  • verse bieslook

Bereiding

  • Rasp 1 theelepel schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Pureer de avocado’s met een staafmixer met de helft van het citroensap, de zure room, een snufje zout en peper naar smaak.
  • Roer er voorzichtig wat van de fijngesneden bieslook doorheen.
  • Serveer de avocadomousse in een hoog glas en serveer hierop een flink stuk gerookte biologische zalm.
  • Bestrooi het gerecht met nog wat gesneden bieslook.



ZALMFILET MET GRAVAD-LAX SAUS

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gram zalmfilet met huid
  • 1 bosje verse dille
  • 2 eetlepels fijne dijonmosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 4 eetlepels suiker
  • 80 ml plantaardige olie

Bereiding

  • Snijd de dille fijn.
  • Meng mosterd, witte wijnazijn en suiker. Schenk al roerende met een garde de plantaardige olie erbij en roer de dille erdoor.
  • Bestrooi de zalmfilets met een beetje peper en zout en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkant van de zalmfilets met de gravad-lax saus en bak de zalm in de oven (180C) in circa 10 minuten gaar.
  • Serveer er bijvoorbeeld gebakken krieltjes, peultjes en worteltjes bij.


GEMARINEERDE ZALMFILET UIT DE OVEN

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 zalmfilets met huid
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1/2 theelepel geraspte verse gember
  • 2 eetlepels honing
  • 5 eetlepels gehakte basilicum
  • 1 fijngehakt sjalotje

Bereiding

  • Maak met een dubbele laag aluminiumfolie een schaal die groot genoeg is voor de zalmfilets.
  • Leg het schaaltje op een bakplaat en leg de zalmfilets op de huid in het foliebakje.
  • Meng in een kom de olie, sojasaus, worcestersaus, citroensap, gember, honing, basilicum en sjalotjes.
  • Schenk over de zalm en laat marineren terwijl je de oven voorverwarmd op 180˚C.
  • Bak de zalmfilets in 12 tot 15 minuten gaar.
  • Serveer er bijvoorbeeld wilde rijst en gegrilde groenten bij.


ZALMSASHIMI

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600 gram super verse biologische zalm
  • 100 witte ramanas, geschild en julienne gesneden
  • 1 wortel, julienne gesneden
  • 1/4 komkommer, in dunne plakjes gesneden
  • 4 blaadjes groene shiso en 4 rode blaadjes shiso
  • 10 gram gedroogde wakame (zeewier), geweekt & uitgeperst
  • wasabi-pasta
  • 4 takjes peterselie
  • lichte Japanse sojasaus

Bereiding

  • Spoel de fijngesneden daikon en wortel onder koud stromend water en dep droog. Snijd de zalmfilet in mooie plakjes en houd hem koel.
  • Garneer vier borden met de fijngesneden daikon, wortel, enkele schijfjes komkommer en een blaadje groene shiso. Leg de gesneden zalm ernaast.
  • Werk elk bord af met een beetje wakame, een blaadje rode shiso, een mespunt wasabi en een takje peterselie.
  • Doe de sojasaus in vier kleine kommetjes en serveer samen met de sashimi. Meng een beetje wasabi met de sojasaus en dip hier de stukjes zalm in.




OP DE HUID GEBAKKEN KABELJAUWFILET MET BIMI

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g kabeljauwfilet
  • 600 g nieuwe aardappeltjes
  • 600 g bimi
  • 1 rode paprika
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 eetlepels bloem
  • rozemarijn
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Was de aardappeltjes schoon en snijd ze doormidden. Breng de aardappels in een laagje water met een beetje zout aan de kook.
  • Kook de aardappels circa 5 minuten. Giet de aardappeltjes af en laat ze uitwasemen.
  • Vet een bakplaat in, leg hierop de aardappeltjes en strooi er wat peper, zout en rozemarijn over.
  • Schud de aardappeltjes door elkaar en bak ze in 20 minuten af in de oven (200˚C).
  • Strooi de bloem op een bordje. Bestrooi de kabeljauwfilet met wat zout en versgemalen peper en wentel de kabeljauw door de bloem.
  • Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kabeljauw in circa 6 minuten om en om goudbruin.
  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit de sjalotjes en knoflook. Snijd de rode paprika in blokjes en voeg toe.
  • Blancheer de bimi en voeg daarna toe aan de pan met sjalot en knoflook en bak nog circa 5 minuten. Smakelijk!


KABELJAUWFILET MET MOSTERDSOJASAUS UIT DE OVEN

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets
  • 4 tomaten, in fijne plakjes gesneden
  • 3 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Leg twee hoopjes tomatenschijfjes dakpansgewijs naast elkaar in een ovenschotel en kruid met zwarte peper.
  • Meng de mosterd met de sojasaus en twee eetlepels olijfolie. Giet een paar lepels van de saus over de tomaten.
  • Leg de filets op de tomaten en lepel er de rest van de saus over. Zet 15 tot 20 minuten in de oven.
  • Serveer er vers gesneden frietjes en een groene salade bij.


BBQ VISSPIESJES

Ingrediënten

  • 200 gram kabeljauw
  • 200 gram zalm
  • 200 gram zeewolf
  • 200 gram gamba’s
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 ui
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout

Bereiding

  • Pel de gamba’s en breng ze op smaak met peper en zout. Snij daarna de vis (kabeljauw, zeewolf en zalm) in mooie en gelijkmatige vierkante blokjes. Probeer ook de ui en de paprika in gelijke stukjes te snijden.
  • Rijg nu stukjes vis en gamba’s afwisselend met een stuk groente aan houten of ijzeren spiezen. Gebruik je houten spiezen week deze dan eerst in heet water om te voorkomen dat ze zwart worden op de bbq.
  • Sprenkel een beetje olie over de vis-spiesjes en grill ze dan in ongeveer 8 minuten mooi gaar op de bbq.


HARING MET AARDAPPELSALADE OP ROGGEBROOD

Ingrediënten aardappelsalade

  • 6 aardappels
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 1 kleine ui
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • peper en zout
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • handje fijngehakte bieslook

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1/2 cm. Was de aardappelschijfjes goed.
  • Kook de aardappelschijfjes met de kruidenbouillontabletten in een laagje water zodat de plakjes net onder staan.
  • Aardappelschijfjes aan de kook brengen en circa 3 minuten koken.
  • Als de aardappelen zo goed als gaar zijn azijn, suiker en gesnipperde ui toevoegen. Nog 3 minuten laten koken.
  • In het vocht 10 minuten laten afkoelen. Afgieten in een vergiet en de aardappelschijfjes goed laten uitlekken.
  • Aardappeltjes grof pureren en vermengen met de mayonaise, yoghurt en de gehakte kruiden. Even laten afkoelen.
  • Besmeer roggebrood met de aardappelsalade en leg hierop een flink stuk haring. Smakelijk!


GEMARINEERDE HARING

Ingrediënten

  • 6 haringen
  • 150 ml rode wijn
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 2 fijngesneden sjalotjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 laurierblaadje
  • 1 blikje tomatenpuree
  • versgemalen peper

Bereiding

  • Meng in een pan (geen aluminium) de honing met de wijn, azijn, tomatenpuree, suiker, en mosterd.
  • Voeg ook het laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 min zachtjes doorkoken.
  • Klap de haringen open, snijd de staartjes weg en de filets los. Leg de filetjes in een schaal.
  • Strooi de sjalotjes erover en schenk de warme marinade over de haringfilets en laat dit afkoelen.
  • Laat de haringfilets afgedekt met plasticfolie in de koelkast nog 4-6 uur marineren.


HARINGTARTAAR MET BIETENMOUSSE

Ingrediënten

  • 4 haringen
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 3 augurken
  • versgemalen peper
  • 250 gram gekookte bietjes
  • 100 ml slagroom
  • scheutje frambozenazijn

Bereiding

  • Hak de augurken en peterselie fijn. Snijd de staartjes van de haring en snijd de filets los. Snijd de filets in blokjes.
  • Meng haring, augurk, peterselie, limoensap, kappertjes en wat peper met elkaar en zet voor 5 minuten in de koelkast.
  • Snijd de bietjes in stukjes en pureer ze met de frambozenazijn.
  • Klop de slagroom stijf. Meng de bietenpuree door de slagroom en zet in de koelkast.
  • Steek met een kookring een rondje uit een geroosterde boterham. Giet wat bietenmousse in de ring en doe er vervolgens een laagje haringtartaar op. Verwijder de kookring voorzichtig.